Виробниче навчання ЕРЗ 5гр.мсту урок№12

 Виробниче навчання ЕРЗ 3гр.мсту урок№12

 

Тема уроку :  Виконувати кисневе різання (стругання) складних відповідальних деталей з чавуну.

Мета уроку : Вивчити  прийоми виконання  кисневого різання (стругання) складних відповідальних деталей з чавуну.Ознайомитись з обладнанням та інструментам для виконання  кисневого різання (стругання) складних відповідальних деталей з чавуну.Формування умінь і навичок щодо застосування теоретичних знань отримання зварних швів без дефектів на практиці;

розвиваюча :

·         розвивати навички пізнавальної діяльності до самостійного  виконання  кисневого різання (стругання) складних відповідальних деталей з чавуну.

 Вселити учням впевненість у власних силах, допомогти розкрити їхні індивідуальні здібності;

·         навчити мислити і відстоювати власні переконання, поважати при цьому думки інших;

виховна :

·         формувати навички культури спілкування;

·         спонукати учнів до самостійної роботи над розвитком власного інтелекту, культурного рівня, самостійного здобуття нових знань поряд з умінням реагувати на швидкозмінні умови навколишнього світу.

Тип уроку : Формування первинних умінь.

Вид уроку: Вправи.

Кисневе різання чавуну без флюсу також ускладнена, так як температура плавлення чавуну нижча за температуру горіння заліза. Що міститься в чавуні кремній дає тугоплавку плівку окису, яка перешкоджає нормальному протіканню різання. При згорянні вуглецю чавуну утворюється газоподібна окис вуглецю, що забруднює ріжучий кисень і перешкоджає згорянню заліза.

Розрізати чавун можна без флюсу, тільки застосовуючи більш потужне ацетіленокіслородное полум'я з надлишком ацетилену. Ядро полум'я повинно мати довжину, рівну товщині розрізається чавуну. Різка виробляється з поперечними коливальними рухами мундштука, що створюють більш широкий рез. При цьому способі витрачається більше металу, кисню і ацетилену, ніж при різанні стали, а розріз виходить нерівний, з оплавлені крайками. Тому для високоякісної різання чавуну також застосовують киснево-флюсових різання.

Під час проведення газоелектричного різання металів досить часто може виникнути таке явище як зворотній удар. У 100% випадків це призводить до травмування газорізальника та пошкодження обладнання.

Щоб уникнути цього явища, необхідно перед початком роботи чітко дотримуватися алгоритма безпеки:

·         вивчити інструкцію з експлуатації різака;

·         перевірити чистоту, якість і щільність різьбових з’єднань мундштука, сопла і нерегульованого інжектора;

·         перевірити цілісність гумового ущільнюючого кільця в місці приєднання наконечника до корпусу різака;

·         без надмірних зусиль підтягнути накидні гайки;

·         перевірити різак на інжекцію, не під’єднуючи шланг пального газу;

·         при відсутності або слабкій інжекції експлуатація не допускається — слід знайти і усунути причину;

·         перевірити наявність кисню в балоні. При залишковому тиску 0,5–0,7 МПа балон слід заправити;

·         перевірити працездатність кисневого та газового редукторів;

·         перевірити якість і чистоту шлангів. Не допускати розшарування і тріщин, виключити потрапляння в середину пилу; виявити і усунути всі витоки газів.

·         Електроди, зварювальний дріт, флюси, що використовуються під час різання металів, необхідно прожарювати або просушувати при температурі, визначеній заданими режимами температур, що передбачені технічною документацією виробника на відповідні марки матеріалів.

Відкривати вентилі редукторів необхідно поступово та плавно. Працівник, який їх відкриває, повинен перебувати з боку протилежного напрямку струменя газу. Під час відкривання вентиля перед ним не повинно бути сторонніх працівників та будь-яких незакріплених предметів.

Проміжок часу між відкриванням вентиля та запалюванням суміші повинен бути якомога меншим. Спочатку необхідно піднести вогонь, а вже потім відкривати вентиль різака.

Для запобігання можливій конденсації газу в шлангу не дозволяється залишати установку з перекритим вентилем на різаку та відкритим вентилем на балоні.

Підтягувати нарізні з’єднання дозволяється при перекритому вентилі балона.

Під час виконання робіт з різання металів неплавким електродом електрод повинен знаходитися всередині різака і не виступати назовні.

При закріпленні різака на переносному візку повинно бути улаштоване автоблокувальне пристосування для автоматичного відключення електроживлення в разі випадкового припинення подавання охолоджувальної води.

Під час виконання газоелектричного різання металів необхідно спрямовувати полум’я та іскри у бік, протилежний джерелу живлення газом.

Якщо полум’я та іскри спрямовані у бік джерела живлення газом, для захисту цього джерела від іскор та теплової дії полум’я повинні встановлюватися металеві ширми.

Не дозволяється підігрівати метал різаком без підключення кисню, використовуючи лише горючий газ.

https://instruktor.ucoz.net/publ/instrukcija_z_okhoroni_praci_pri_kisnevomu_rizanni/1-1-0-1218

https://www.donmet.com.ua/uk/novosti/rizannya-ta-zvaruvannya-v-teorii/129-2010-06-08-10-40-37

http://poradum.com/remont/gazova-kisneva-rizannya-metalu-texnologiya-ta-obladnannya.html

http://obrobka.pp.ua/1260-specaln-vidi-kisnevogo-rzannya.html

 

http://poradum.com/remont/rizannya-metalu-rizakom-vidi-texnologiya.html

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

28.11.2023 7МСТУ Виробниче навчання

02.04.2021 3 група МСТУ ЕРЗ урок№10 Тема : Виконувати повітряно-дугове різання складних відповідальних деталей, вузлів та конструкцій з різних металів та сплавів