13.10.2022 5гр.МСТУ Виробниче навчання

 Урок№7

 

Тема програми: Виконувати ручне дугове зварювання, наплавлення та повітряно-дугове різання простих і середньої складності деталей, вузлів та конструкцій

Тема уроку: Виконання ручного дугового зварювання середньої складності деталей, вузлів і конструкцій простих деталей з конструкційних сталей у всіх просторових положеннях зварного шва, крім стельового

  Низьковуглецевих сталі, що містять до 02% вуглецю, зварюються без обмежень при використанні типових зварювальних матеріалів. Залежно від ступеня відповідальності зварюється користуються електродами типів Е38 Е42 і Е42А.

Електроди Е38 застосовуються для виготовлення невідповідальних виробів, електроди Е42 - для відповідальних і Е42А - для особливо відповідальних виробів. Для зварювання виробів з товстих листів (6-15 мм) і в незручних для зварника положеннях (монтажна зварювання в будівництві) слід використовувати електроди з підвищеною міцністю наплавленого металу типів Е46 і Е46А.
Ця вимога пояснюється тим, що виконання багатошарових швів великого перерізу в незручних положеннях важко здійснити без внутрішніх вад. Гарантія міцності з'єднань досягається застосуванням електродів, що дають підвищену міцність металу шва.
Шви, що з'єднують низьковуглецевих сталі, виконані усіма видами дугового і газового зварювання, мають цілком задовільною стійкістю проти утворення тріщин.
Середньовуглецеві стали, містять від 02 до 045% 'вуглецю, зварюються з серйозними обмеженнями, щоб при зварюванні не утворювалися тріщини. Стали марок ВСт4 різного ступеня розкислення і різних категорій і сталь марки 25 при неправильно вибраному тепловому режимі зварювання можуть утворити тріщини, головним чином в кутових швах або в першому шарі багатошарового стикового шва, звареного з обов'язковим зазором, в останніх швах виробів з великою жорсткістю, а також якщо зварювання виконується при низьких температурах навколишнього повітря.
Зварювання стали Ст4 слід виконувати з відносно низькими швидкостями охолодження металу шва. Тріщини можуть виникнути в наплавленого металу, тоді як в зоні термічного впливу їх, як правило, не буває.
Сталь Ст5 містить від 029 до 037% вуглецю, тому свариваемость цієї стали гірше зварюваність сталі Ст4. Вироби зі сталі Ст5 потрібно зварювати з додатковим підігрівом. Найкраще додатковий нагрів вироби проводити одночасно по двох сторонах від осі шва на відстані 50-70 мм до температури 100-200 ° С; для листів товщиною до 15 мм температура підігріву становить 100 ° С, для більш товстих аркушів - 200 ° С.
Високу стійкість металу шва проти тріщин і необхідні механічні властивості зварного з'єднання забезпечують електроди УОНІІ -13/45 І УОНІІ -13/55.
Ще більш гіршій свариваемостью володіють стали Стб і 40. Вироби з цієї сталі додатково нагріваються при зварюванні і після зварювання термічно обробляються в печі.
З високовуглецевої сталі (С = 046-070%) зварні конструкції, як правило, не виготовляють. Ця сталь застосовується в литих деталях. Необхідність зварювання може виникнути при наплавленні і ремонтних роботах. У цьому випадку застосовують ті ж прийоми зварювання, що і для інших погано зварюються сталей (попередній або супутній підігрів і подальша термообробка).

 https://studfile.net/preview/5025290/page:4/

 https://blox.com.ua/tekhnolohiia-zvariuvannia-vuhletsevykh-stalej.html

 https://vseznayko.com.ua/zvarjuvannja-vuglecevih-stalej-tehnol.html

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

28.11.2023 7МСТУ Виробниче навчання

Виробниче навчання ЕРЗ 5гр.мсту урок№12

02.04.2021 3 група МСТУ ЕРЗ урок№10 Тема : Виконувати повітряно-дугове різання складних відповідальних деталей, вузлів та конструкцій з різних металів та сплавів